Blodsbröder

Tommy Deogan

Den 29 juli 2002, blev den 26-årige Tony Deogan det första dödsoffret för fotbollshuliganism i Sverige. Inför en match mellan AIK och IFK Göteborg på Råsunda i Stockholm, misshandlades han så allvarligt att han senare avled. Inga vittnen vågade framträda och åklagaren beslöt senare att lägga ner förundersökningen.

I föreläsningen Blodsbröder berättar Tonys bror Tommy på ett ärligt och själutlämnande sätt om sin och broderns hårda och tuffa uppväxt i en förort till Stockholm. En tillvaro där våld, droger och kriminalitet hörde vardagen till och där bristen på bra, vuxna förebilder i stort sett var total. Tommy började tidigt missbruka men tack vare Tonys starka kamp för att lillebror inte skulle "hamna snett" lyckades han ta sig ur sitt beroende. Istället vände han sina erfarenheter till något positivt och är idag en uppskattad föreläsare och antivåldsförespråkare.

Föredraget ger en skrämmande inblick i hur den kriminella världen ser ut i dagens Sverige. Men den skildrar även två bröders ovillkorliga kärlek till varandra, ibland i de mest hopplösa situationer. Tommy Deogan visar också hur hans egen kamp mot våld och droger har växt fram och hur han har lyckats förlåta sin broders mördare.

Blodsbröder är en stark berättelse som alla borde lyssna till. Inte minst passar föreläsningen utmärkt som diskussionsunderlag i skolor och annan ungdomsverksamhet.


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG

  • Våga vara vuxen mot dina barn.
  • Huliganvåldets uppbyggnad.
  • Samhällets hantering och bemötande av ungdomar som halkat snett.
  • Vikten av att skola och lärarkår håller en god kontakt med hemmet.

Föredragets längd
1 timme, 28 minuter
Föreläsare

Tommy Deogan

Föredragets titel
Blodsbröder
Kategori

Life stories och Trivsel

Ämnen

Våld

Droger

Huliganism

Fotboll

Ungdom

Personlig utveckling

Familj

Kriminalitet

Uppväxt

Kärlek

Betyg
4.7 av 5 (11 betyg)