Konflikthantering - Förståelse för varandra innan det spårar ur

1. Malin Trossing
Malin Trossing
Malin Trossing är ledarskapsexpert som gör organisationer effektivare och modigare. Flera av hennes böcker har utsetts till Årets ledarskapsbok och hon är Chefstränare på Chef.

Malin Trossing arbetar med ledarskap, förändring och med att göra chefer modiga nog att välja det som är bäst för respektive organisation. Erfarenheterna sträcker sig från organisationer som SAAB, Ericsson, Sony Ericsson, och Svenska Spel samt på mindre start-ups som Jadestone och Cell.
- Sluta sopa konflikter under mattan
Sluta sopa konflikter under mattan - Malin Trossing

Malin Trossing är ledarskapexpert och chefsutbildare på Chef. I denna föreläsning berättar hon hur chefer löser konflikter med omtanke. Malin Trossing berättar om hur vi ger feedback med omtanke.

Föredraget handlar om tydlighet, förväntningar, feedback och konfliktlösning. Föredraget passar alla chefer och är även nyttigt för medarbetare utan chefsbefattning.


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • Hur chefen lägger upp svåra samtal med medarbetare.
  • Vad vi kan göra för att undvika konflikter.
  • När det är otydligt i en organisation blir det ofta missförstånd och konflikter.
  • Chefer bör arbeta med att skapa tydlighet i sitt ledarskap.
  • Chefer bör arbeta med att skapa ramar för verksamheten.

Tidsåtgång: 22 minuter
2. Maria Engström-Eriksson
Maria Engström-Eriksson
Maria Engström-Eriksson föreläser om hjärnan, ledarskap, medarbetarskap och hur de tre kan kombineras för att nå maximal tillväxt och utveckling. Hur vi omsätter hjärnforskningens insikter till ledarskapets vardag.

Med mer än tjugo års erfarenhet och en solid förståelse för affärer, tillväxt, ledarskap och företagande adderar hon neuroscience, NLP och coaching för att hjälpa företag och individer att bryta Lagomkurvan.

Maria har en bakgrund från Ericsson, Ahrens tillväxtkonsulter och driver sedan 2004 konsultbolaget Matheva. Hon har jobbat med företag i de flesta branscher och i de flesta storlekar och brinner för att omsätta visioner och strategier till verklighet. Att skapa strategier som fortplantar sig till händerna på människorna. Från Hjärnan, via Hjärtat till Hjöra. 2012 kom hon ut med boken "Jag leder Hjärna – varför det blir som det blir och hur det blir som du vill.

I hennes föredrag får du förståelse för hur din hjärna bidrar både till att hjälpa och stjälpa dig, och hur du kan göra för att få ut det bästa av både din egna och andras.
- Jag samarbetar Hjärna - tillit som konkurrensfördel
Jag samarbetar Hjärna - tillit som konkurrensfördel - Maria Engström-Eriksson

Varit med om att jobba i en organisation eller grupp där man inte får de resultat man vill ha? Där skitsnacken cirkulerar i korridoren och där helt fel fokus läggs på helt fel saker? I en grupp där man helt enkelt inte har tillit till varandra?

Vad hade ni kunnat åstadkomma om tilliten hade funnits där? Vilken skillnad hade det gjort om ni hade kunnat påverka den? Hur mycket enklare skulle det vara om det faktiskt fanns en modell för hur man kan stärka tilliten i en grupp eller organisation?

Maria Engström-Eriksson beskriver en modell för tillit och vilka grundpelare den bygger på. Hon berättar hur tillit kan byggas och vad vi konkret behöver göra för att stärka de olika grundpelarna.


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • Hur bristen på tillit skadar företaget.
  • Vad som gör att du litar på någon.
  • Tillitens grundpelare och hur de kan stärkas.
  • Hur din intuition påverkar tilliten.

Tidsåtgång: 15 min
3. Henrik Mattsson
Henrik Mattsson
Henrik Mattsson har vigt sitt liv åt att utbilda andra och har under de senaste 15 åren föreläst för över 50 000 människor.

Med en stark tro på individens förmåga har Henrik Mattsson motiverat människor. Han är utbildad i NLP vid Skandinaviska Ledarhögskolan, certifierad coach och har synts flitit i media så som Aftonbladet, Svenska Dagbladet och SVT.

Henrik Mattsson ger i sina föreläsningar handfasta råd kring hur någon i praktiken förbättrar sitt beteende och sin verksamhet.


HENRIK MATTSSON FÖRELÄSER OM
  • Problem betyder - Före lösning!
  • Så hanterar du besvärliga personer.
  • Dynamiskt och Proaktivt Ledarskap.
  • Övertygelser är reglerna som styr våra liv! Vem skriver dina regler?
- Olika kommunikationsstilar skapar missförstånd - Del 1
Olika kommunikationsstilar skapar missförstånd - Del 1 - Henrik Mattsson

Henrik Mattsson låter oss finna oss själva och den kommunikationsstil vi föredrar att använda oss av i en översiktlig och lättförståelig modell. I föreläsningen lär vi oss också varför vi ibland upplever oss komma på kant med andra, eller ofta bli missförstådda av vissa personer i vår omgivning. Hemligheten ligger helt enkelt i vilken kommunikationsväg vi oftast och helst väljer att använda oss av i kontakt med vår omgivning!

Beräkningar visar att ca 70% av de energikrävande processer vi kallar konflikter, egentligen inte är konflikter alls. Bara hjärnspöken eller missförstånd uppkommna av brist på förståelse. Hur mycket energi kan du spara genom att bli bättre på att tolka din omgivning och sända ut signaler som mottagaren uppfattar rätt?


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • De fyra kommunikationsstilarna - vilken stil har du oftast?
  • Värdet av att reda ut onödiga konflikter innan de gått för långt.
  • Sitationsexempel vi känner igen hämtade ur vardagsliv och arbetsplatser.

Tidsåtgång: 30 min
4. Henrik Mattsson
Henrik Mattsson
Henrik Mattsson har vigt sitt liv åt att utbilda andra och har under de senaste 15 åren föreläst för över 50 000 människor.

Med en stark tro på individens förmåga har Henrik Mattsson motiverat människor. Han är utbildad i NLP vid Skandinaviska Ledarhögskolan, certifierad coach och har synts flitit i media så som Aftonbladet, Svenska Dagbladet och SVT.

Henrik Mattsson ger i sina föreläsningar handfasta råd kring hur någon i praktiken förbättrar sitt beteende och sin verksamhet.


HENRIK MATTSSON FÖRELÄSER OM
  • Problem betyder - Före lösning!
  • Så hanterar du besvärliga personer.
  • Dynamiskt och Proaktivt Ledarskap.
  • Övertygelser är reglerna som styr våra liv! Vem skriver dina regler?
- Olika kommunikationsstilar skapar missförstånd - Del 2
Olika kommunikationsstilar skapar missförstånd - Del 2 - Henrik Mattsson

Henrik Mattsson går i denna del av föredraget djupare in på de olika kommunikationsstilarna och understryker att ingen av oss ÄR av en viss sort, vi har bara lättare att agera och uttrycka oss i vissa kommunikationssammanhang. Det är tack vare våra olikheter magnifika och fantastiska samarbeten och utveckling kan uppstå, när vi möts och kan se till fördelarna med varandras styrkor.

Henrik vill också få oss till insikt om att det vi inte är idag, utesluter inte att vi inte kan vara det imorgon. Även om vi anser oss vara på ett visst sätt är vi inte fast där! Det går alltid att öva och bli bättre på de områden man inte känner sig hemma. Och först som sist vill Henrik understryka det goda rådet att lyssna in och vara följsam - en god regel som fungerar i alla sammanhang!


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • Titta inåt och lär om dig själv för att växa utåt.
  • Du ÄR inte din kommunikationsstil, den är något du HAR.
  • Lyssna in, känn av och följ med!.
  • Att köpa hus och sälja bilar. Talande exempel på hur de olika typerna kan fungera i olika situationer.

Tidsåtgång: 25 min
5. Git Guldare
Git Guldare
Dialog och samverkansexperten Git Guldare utvecklar människor och organisationers kompetens inom dialog för ökad samverkan och effektivitet. I hennes efterfrågade föreläsningar och utbildningar ger hon konkreta råd på hur vi blir bättre kommunikatörer, och hur vi blir bättre på att lösa konflikter och samarbetsproblem. Vi får också tips om hur vi respektfull och konstruktiv feedback samt blir bättre på att sätta upp individuella och organisatoriska mål.
- Svåra samtal och lärosamtal
Svåra samtal och lärosamtal - Git Guldare

Git Guldare ger oss en mycket bra utbildning i hur vi hanterar det mesta som rör svåra samtal. Vi får en genomgång om olika delar av svåra samtal, så som Vad hände samtalet, Känslosamtalet och Identitetssamtalet. Git Guldare lär oss att göra om svåra samtal till lärande samtal.

Föreläsningen bör ses som obligatorisk för chefer och projektledare och är lämpligt för all personal.


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • Nycklar till att förstå svåra samtal.
  • Hur vi kan förbereda det svåra samtalet.
  • Hur kan vi göra så att det svåra samtalet blir bra för alla involverade.
  • Kunskap om hur vi bör genomföra det svåra samtalet.
  • Varför svåra samtal känns jobbiga att ta itu med.

Tidsåtgång: 25 minuter
6. Hillevi Cederberg
Hillevi Cederberg
Hillevi Cederberg är grundare till Ekerö Utbildning AB och är en riktig specialist på mänskligt beteende, hur människor får saker gjorda och på kommunikation.

Hillevi Cederberg arbetar dagligdags som utbildare för Astrakan, KKL och har tidigare arbetat med kompetensutvecklingsfrågor på Cap Gemini. Hillevi brinner för att hjälpa människor att bli bättre utövare av sitt ledarskap.
- Beteendestilar och kommunikation
Beteendestilar och kommunikation - Hillevi Cederberg

Hur pratar man med bönder på bönders vis? Hillevi Cederberg berättar om hur vi som personer kan nå fram i vår kommunikation med andra människor. Hur påverkar vi andra människor avseende att locka, motivera människor och lösa problem redan innan problemen uppstår?

Hillevi går igenom olika modeller och tekniker för att bygga förtroende mellan människor. Lär dig att kommunicera positivt och effektivt.


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • En genomgång av de fyra kommunikationsstilarna.
  • Vad som utmärker de olika kommunikationsstilarna.
  • Hur du blir en brilliant kommunikatör med förmåga att få med dig andra.
  • Olika kommunikationsstilar kan göra att människor inte når fram till varandra.

Tidsåtgång: 10 minuter
7. Git Guldare
Git Guldare
Dialog och samverkansexperten Git Guldare utvecklar människor och organisationers kompetens inom dialog för ökad samverkan och effektivitet. I hennes efterfrågade föreläsningar och utbildningar ger hon konkreta råd på hur vi blir bättre kommunikatörer, och hur vi blir bättre på att lösa konflikter och samarbetsproblem. Vi får också tips om hur vi respektfull och konstruktiv feedback samt blir bättre på att sätta upp individuella och organisatoriska mål.
- Bli en mästare på återkoppling och konstruktiv feedback
Bli en mästare på återkoppling och konstruktiv feedback - Git Guldare

Git Guldare ger oss en tips och råd till ett av våra mest utvecklande och viktiga verktyg - återkoppling, feedback. Rätt använd är den ett kraftfullt redskap som ger både givaren och mottagaren mycket. De tre typerna av feedback; Beröm, Konstruktiv kritik och Erkännande behandlas alla i Gits föreläsning, men hon dröjer längst vid nummer två - den svåra konsten att ge konstruktiv kritik. Många värjer sig för att ge konstruktiv kritik av rädsla för att såra eller kritisera, och många slår också ifrån sig när konstruktiv kritik ges då den inte utdelats på rätt vis. Enligt Git är något av det allra viktigaste att tänka på när feedback kommer på tal att skilja på personen och vad personen har gjort eller levererat för produkt eller tjänst.

Alldeles för många av oss har inte bara svårt att till fullo ta emot och ge konstruktiv kritik - vi har också svårt att ta emot beröm eller erkännanden!Här gäller det att lyssna och säga tack, säger Git, för visst är vi väl värda beröm ibland?


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • De olika typerna av feedback.
  • Att ge och ta emot feedback på rätt sätt.
  • Varför feedback är så viktigt, och hur vi kan växa genom den.
  • Feedback-trappans fem steg.

Tidsåtgång: 20 minuter
8. Git Guldare
Git Guldare
Dialog och samverkansexperten Git Guldare utvecklar människor och organisationers kompetens inom dialog för ökad samverkan och effektivitet. I hennes efterfrågade föreläsningar och utbildningar ger hon konkreta råd på hur vi blir bättre kommunikatörer, och hur vi blir bättre på att lösa konflikter och samarbetsproblem. Vi får också tips om hur vi respektfull och konstruktiv feedback samt blir bättre på att sätta upp individuella och organisatoriska mål.
- Konstruktiva samtal och möten
Konstruktiva samtal och möten - Git Guldare

Git Guldare ger oss vägledning i samtalets och dialogens konst. Hon tar oss genom de fyra samtalsrummen och igenom samtalsprocessen. Git visar också några av de vanliga hinder vi dagligen stöter på i dialog med vår omgivning, och visar hur vi kan ta oss förbi dessa med målet att bli riktigt goda kommunikatörer som både kan uttrycka sig fritt och öppet lyssna och ta in andras tankar och idéer. I ett öppet samtalsklimat finns en fantastisk grogrund för skapande och kreativitet.


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • De fyra samtalsrummen.
  • Att ta sig vidare från ett rum till ett annat utan att fastna i åsikter eller förutfattade tankar.
  • Våga visa känslor och uttrycka dig! Tydliggör för andra vad du känner.
  • Att bemöta ilska.Våga agera lugnt och konstruktivt, eller ta en paus.
  • Tydliggör målet med dialogen eller mötet för dig själv innan du går in i samtalet.

Tidsåtgång: 22 min
9. Christer Ackerman
Christer Ackerman
Christer Ackerman arbetar med att utvecka arbetsplatsers medarbetarskap. Christer skapar mod, ett starkt engagemang och ett starkare ansvarstagande.

Föreläsaren Christer Ackerman har en bakgrund från SAS, som kriminalvårdschef och som konsult. Idag är Christer delägare i Scandinavian Employeeship Institute där han arbetar med LEAD-metoden.
- Medarbetarskap
Medarbetarskap - Christer Ackerman

Christer Ackerman lär oss vad som är kärnan i ett positivt medarbetarskap. Ska en bra medarbetare vara lojal, initiativrik och kommunikativ eller är det något annat som vi behöver kunna? Christer Ackerman lär oss vad som är en god medarbetare och pratar om människan bakom yrkesrollen. Vi får lära oss att medarbetarskapet går ut på att få medarbetare att vara villiga att gå in och bli delaktiga i olika uppgifter och processer.

Föreläsningen är lämplig för både medarbetare och medarbetare i chefsposition.


I FÖRELÄSNINGEN LÄR DU DIG
  • Medarbetarskap är att ta ansvar för sin relation till arbetsplatsen.
  • Medarbetarskap = Jag är alltid 100 % ansvarig för mina 50 %.
  • Chefens roll i att utveckla medarbetarskap.
  • Fallgropar att undvika när vi vill utveckla medarbetarskapet.
  • För att bli bra på medarbetarskap måste vi arbeta med oss själva.

Tidsåtgång: 36 minuter

Total speltid: 5 timmar, 28 minuter
Tidsåtgången inkluderar ej eventuell paus, repetition, workshops och gruppövningar.

Syfte och mål med utbildningen

Att förbättra kommunikation, samarbete och gemenskap på arbetsplatser och ge fler medarbetare förmågan till att bryta konflikter innan konflikter är cementerade. Utbildningen bör även ses som en introducerande grundkurs till ämnet konflikthantering eller som påbyggnad på ett ledarskapsprogram.


Innehåll

  • Varför konflikter uppstår
  • Skillnaden mellan konflikt och oenighet
  • Hur vi kan bryta konfliktskapande mönster
  • Hur vi kan undvika att konflikter uppstår
  • Psykologi hos involverade i en konflikt
  • Hur chefer bör agera vid konflikter och missförstånd
  • Hur vi lägger upp svåra samtal med medarbetare
  • Hur vi får svåra samtal att bli bra för alla involverade
  • Hur vi hanterar dialoger mellan människor med samarbetssvårigheter
  • Individuella och gruppgensamma aspekter på konflikt och kommunikation
  • Vad demotiverar och motiverar medarbetare
  • Skillnaden mellan känslor och sakfrågor
  • Hur du bjuder in och öppnar upp till dialog
  • Hur vi gör det lättare att orka ta itu med svåra samtal
  • Hur vi får arbetsgruppen att dra åt samma håll


Utbildningen vänder sig till

Alla medarbetare, chefer och dig som arbetar med att träffa och kommunicera med människor.